Een kat straffen?

wanneer een kat straffen

Het zijn veelgehoorde klachten: de kat vernielt het meubilair, hij bedelt tijdens het eten om voedsel of springt op het aanrecht. Zulke gedragingen maken dat we onze katten maar wat graag zouden opvoeden tot brave gezinsleden. Maar helpt het om een kat te straffen?

Een kat snapt niets van straf


Helaas: katten zijn intelligente dieren, maar niet zodanig dat ze nauwe verbanden kunnen leggen tussen oorzaak en gevolg. Ga je de kat met de plantenspuit te lijf, dan zal hij dat onprettig vinden. Hij zal echter niet de link leggen met zijn strooptochten rond de eettafel. Het idee van straf geven is dus heel menselijk gedacht. En het is vooral een uiting van je eigen frustratie en onmacht.

Het effect van straf


Het straffen van een kat resulteert meestal niet in gedragsverbetering. Toch heeft het vaak wel degelijk effect, namelijk dat de kat angstig wordt. Doordat hij de straf niet kan relateren aan zijn eigen gedrag, overvalt de narigheid hem als een koude douche. Stress-gerelateerde klachten als krabben aan meubels, overmatig likken en vluchtgedrag liggen op de loer.

Straf gaat uit van een negatieve benadering


Straffen gaat uit van het negatieve: van dat wat niet mag. Maar helaas leert de kat niet welk gedrag wel gewenst is. Als hij wordt natgespoten tijdens het bedelen leert hij niet waar en wanneer hij wel mag eten. Als hij de meubels vernielt leert hij niet dat hij wel zijn krabpaal mag gebruiken.

Je kat opvoeden: hoe kan het wel?


Je kat straffen heeft dus geen zin. Maar wanhoop niet, want katten kunnen wel degelijk worden opgevoed. De crux is om een kat gewenst gedrag aan te leren. Een positieve insteek dus, waarbij de kat bij goed gedrag wordt beloond. De volgende vuistregels zullen je op weg helpen naar een goed opgevoede kat.

  • Vertoont de kat ongewenst gedrag? Stel dan allereerst de oorzaak vast. Heeft hij honger, is de kattenbak vies of verveelt hij zich?
  • Wat is jouw eigen rol in het verhaal? Heb je hem regelmatig iets toegestopt als hij liep te bedelen, is de kattenbak nodig aan verschoning toe of wordt het tijd voor een krabpaal?
  • Bied de kat een goed alternatief aan voor zijn ongewenste gedrag.

Natuurlijk kan het gebeuren dat deze vuistregels onvoldoende zijn. Er zijn situaties denkbaar waarin het gedrag van je kat echt niet door de beugel kan. Zeg dan luid en duidelijk nee. Verbreek het contact, stop met hem te aaien of tegen hem te praten, en negeer hem. Want ook dat is een vorm van straf!

Hulp nodig bij het gedrag van je kat? Kijk dan snel hier voor meer informatie!

Vind je dit Leuk ? Deel het !

Sienna

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: