Wat als je kat aan meubels krabt

Krabpaal kat

Je hebt een prachtige krabpaal gekocht, maar de kat laat hem links liggen. In plaats daarvan krabt hij de meubels of gordijnen kapot. Herkenbaar? Lees dan hier alles wat je moet weten over het krabgedrag van katten.

Waarom krabben katten?


Katten krabben om drie verschillende redenen. De eerste is dat ze hun nagels moeten verzorgen. Door te krabben laat de afgesleten buitenlaag van de nagels los en komt er een nieuwe nagel tevoorschijn. Het krabben is tegelijkertijd een goede oefening voor de spieren. Een tweede reden is dat de kat door te krabben zijn territorium afbakent. Tussen zijn voetzooltjes zitten namelijk geurklieren. Een derde reden is dat een kat spanning afreageert door te krabben. Dit reduceert namelijk overtollige stress.

Een krabpaal op de juiste plaats


Katten laten het liefst in iedere ruimte van het huis hun eigen geur achter. Maak het je kat daarom gemakkelijk. Plaats een krabpaal niet ver van de deuropening, zodat hij kan krabben én op veilige hoogte de kamer kan overzien. Grote kans dat hij dan het meubilair met rust laat.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een krabpaal?


Een goede krabpaal is ruw, maar ook weer niet te hard. Hij moet stevig staan, zodat hij niet gaat wiebelen of omvalt wanneer de kat aan het krabben is. En wat niet onbelangrijk is: de kat moet zich helemaal kunnen uitstrekken.

Wat te doen als het kwaad al is geschied?


Om even terug te komen bij het begin: soms heb je al een krabpaal staan, maar wordt die door de kat straal voorbij gelopen. Enkele tips om je huisdier op andere gedachten te brengen:

  • Staat de krabpaal misschien op een onaantrekkelijke plaats? Probeer eens om hem in de buurt van de deuropening te plaatsen. Een kattensnoepje bovenop maakt het nog eens extra aantrekkelijk om de paal te beklimmen.
  • Maak je meubels onaantrekkelijker door ze in te spuiten met Feliway-spray. Of boen ze eens goed schoon, zodat oude geurtjes worden verwijderd.
  • Plak aantrekkelijke krabplaatsen zoals deurposten af met plastic folie of dubbelzijdig tape.
  • Vervang het krabvoorwerp van je kat door de krabpaal. Katten keren namelijk graag terug naar hun favoriete plekjes.
  • Last but not least: focus op positieve aandacht! Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht. Het beste is om de kat te belonen wanneer hij zich van zijn beste kant heeft laten zien.

Krabben als stress-indicator


Heb je al het bovenstaande uitgeprobeerd, maar helaas nog altijd zonder succes? Dan is de kans groot dat je kat last heeft van overmatige stress. Lees hiervoor onze blog post over angst bij katten.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips & artikelen? Zorg dan dat je niets mist en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vind je dit Leuk ? Deel het !

Sienna

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: