Eerste hulp bij angstige katten in de praktijk

Bange kat

Sommige katten vertonen overmatige angst. Ze willen nauwelijks worden aangehaald, zijn constant op hun hoede en als er iemand nadert vluchten ze weg. Niet zelden heeft de relatie tussen kat en eigenaar hieronder te lijden. En ook bij de kat veroorzaakt het diverse ongewenste gedragingen, zoals agressie, frustratie en overmatig likken. Gelukkig is er ook goed nieuws: er is iets aan te doen.

Is het schrik of is het angst?


Om het probleem adequaat te kunnen aanpakken, moeten we allereerst onderscheid maken tussen angst en schrikreacties. Een schrikreactie heeft betrekking op een concrete gebeurtenis, bijvoorbeeld een naderende vrachtwagen of de hond van de buren. Angst is echter gebaseerd op mogelijke gevaren. Het gevolg is dat de kat de gehele dag angstig gedrag vertoont, omdat hij altijd beducht is op dingen die zouden kunnen gebeuren.

Hoe herkent u angstig gedrag?


Chronische angst is een belangrijke oorzaak van stress bij katten. Het belemmert normaal gedrag, en juist daarom is het belangrijk dat deze stress-veroorzaker wordt aangepakt.
Allereerst is het van belang de juiste tekenen van angst te herkennen. Niet alleen grommen, blazen of een hoge rug opzetten duidt op angst. Ook vluchtgedrag is een belangrijke indicator. Dat kan zich op verschillende manieren voordoen. De kat doet bijvoorbeeld heel de dag alsof hij slaapt, of hij keert de eigenaar vanuit de woonkamer structureel de rug toe. Ook het excessief likken van de vacht, het kort opheffen van de voorpoot en snorharen die naar achteren staan zijn angst-indicatoren. En houdt de kat tijdens het wandelen de staart laag, puft hij of schokt de vacht op zijn rug? Het zijn allemaal tekenen dat een kat zich niet veilig voelt.

Wat kunt u doen om de angst te verminderen?


Wanneer u aan de hand van de hiervoor genoemde indicatoren heeft vastgesteld dat de kat bang is, kunnen de volgende vuistregels helpen om de angst te verminderen.

  • Identificeer de belangrijkste stress-factoren voor de kat, en reduceer ze zoveel mogelijk.
  • Een angstige kat kan het beste volledig met rust worden gelaten.
  • Een angstige kat voelt zich veiliger in een huis met vele schuilplaatsen, in het bijzonder op doorloopplaatsen en op ooghoogte.
  • Leeft de kat met meerdere katten samen? Dan is het van belang dat de voedselbronnen wich op verschillende plaatsen bevinden, verspreid door het huis.
  • Neem vechtende katten tijdig tegen zichzelf en elkaar in bescherming. Ze kennen namelijk geen verzoening.
  • Handdoeken met de lichaamsgeur van de kat hebben in de praktijk een geruststellende werking.
  • Geef de kat voldoende tijd om zelf naar buiten te komen uit het transportbakje.
  • Is de kat dapper geweest? Vergeet dan niet om hem te belonen met een kattensnoepje!
Vind je dit Leuk ? Deel het !

Sienna

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: